Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
L’objectiu d’aquesta fase és explicar el procés a la ciutadania per tenir una participació informada dels Pressupostos Participatius de Microurbanisme 2025-26. S’explicarà les bases i formes de participació del procés de presentació de propostes, la seva validació i la metodologia de votació. Els reptes clau són exposar el reequilibri territorial que es fomentarà des del procés, exposar la definició de microurbanisme, així com el formulari per presentar les propostes
Els canals disponibles per la informació del procés són:
Plataforma Participa Tiana on hi haurà tota la informació (FAQs), les bases, els requisits tècnics i legals, el mini-catàleg de cost aproximat de possibles projectes, el formulari per presentar les propostes i les fases de presentació, validació i votació del procés (digital)
Vídeo presentació del procés disponible a la web municipal i a les xarxes socials de l’Ajuntament (digital)
Butlletes informatives als veïns i veïnes amb infografia de l’objectiu de reequilibri territorial del procés, definició de microurbanisme, projectes amb cost aproximat del mini-catàleg (presencial)
Càpsules amb missatges claus per disposar d’una participació informada a través de la web municipal i les xarxes socials de l’Ajuntament (digital)
Canal de WhatsApp municipal per donar suport a qualsevol pregunta o dubte que tingui la ciutadania (digital)
L’objectiu d’aquesta fase és presentar les propostes candidates que seran avaluades per l’equip tècnic de l’Ajuntament dels Pressupostos Participatius de Microurbanisme 2025-26. S’explicarà els requisits tècnics i polítics, com són les competències municipals, l’encabiment de les propostes en la definició de microurbanisme, les zones on s’implementaria les propostes i el pressupost màxim per proposta. La presentació es farà a través d’un formulari que la ciutadania podrà presentar en els diferents canals de participació i s’exposarà el màxim d’informació perquè la ciutadania pugui fer una participació informada respecte la viabilitat econòmica i del límit del pressupost de la zona, el qual no es podrà superar.
Cada persona podrà presentar un màxim de 3 propostes.
El formulari tindrà els següents camps:
Títol de la proposta
Problemàtica o necessitat actual
Proposta de solució
A quina zona afecta (Zona 1, Zona 2 o Zona 3)
Àmbit de la proposta (Categories definides o oberta)
A part, també es demanarà dades personals (de forma opcional) com el número de mòbil o el correu electrònic, per poder-nos posar en contacte en la fase de re-definició, en aquelles propostes que no compleixin algun requisit tècnic, polític o econòmic amb la voluntat d’incoporar el màxim nombre de propostes candidates a la fase de validació.
Els canals disponibles per la presentació del procés són:
Plataforma Participa Tiana on es podrà enviar el formulari de la proposta, qualsevol persona que estigui empadronada en el municipi i es disposarà de tota la informació per garantir que la ciutadania pot fer la presentació el més informada possible (digital)
Canal de WhatsApp municipal per presentar propostes, així com donar suport a qualsevol pregunta o dubte que tingui la ciutadania (digital)
3 passejades urbanístiques en cada una de les tres zones definides per la presentació de projectes, amb l’objectiu de detectar necessitats i problemàtiques de cada una d’elles (presencial)
Punts itinerants en actes comunitaris, esdeveniments municipals i en el mercat setmanal, amb la voluntat d’arribar a un segment de la ciutadania que té una implicació quotidiana o comunitària en el municipi (presencial)
Punt itinerant a l’Ajuntament en dies definits, perquè qualsevol ciutadà o ciutadana que necessiti un suport addicional o no tingui disponibilitat per les trobades presencials, pugui tenir un suport presencial on fer les seves propostes, amb l’ajuda d’un tècnic municipal o servei de consultes per correu electrònic per donar suport des de l’Ajuntament (presencial)
Vídeo presentació del procés disponible a la web municipal i a les xarxes socials de l’Ajuntament (digital)
Càpsules amb missatges claus per disposar d’una participació informada a través de la web municipal i les xarxes socials de l’Ajuntament (digital)
Canal de WhatsApp municipal per donar suport a qualsevol pregunta o dubte que tingui la ciutadania (digital)
Totes les propostes estaran disponibles a la plataforma Participa Tiana per la seva consulta, així com perquè la ciutadania pugui fer els seus comentaris.
L’objectiu d’aquesta fase és fer una primera validació de les propostes candidates per avaluar si compleixen la totalitat o de forma parcial els requisits tècnics i polítics, com són les competències municipals, l’encabiment de les propostes en la definició de microurbanisme, les zones on s’implementaria les propostes i el pressupost màxim per proposta. Aquesta primera validació es farà pública a la plataforma Participa Tiana i l'equip tècnic de participació es posarà en contacte amb les persones o entitats afectades per treballar una re-definició (sempre que s’hi estigui d’acord i s’hagi donat el consentiment per posar-nos en contacte). Seguint amb la filosofia d’oferir una participació informada, s’intentarà adaptar i redefinir aquestes propostes amb la finalitat d'incorporar-les (sempre que sigui possible) per optar a la seva votació i ser candidates a ser executades. En aquesta fase hi haurà tres avaluacions que seran públiques i transparents a la plataforma Participa Tiana:
Acceptada: Compleix amb els requisits tècnics del procés i les bases
Re-definició: Compleix parcialment els requisits i es candidata a la re-definició, on s’exposa el motiu
Rebutjada: No compleix amb els requisits tècnics el procés i les bases, on s’exposa el motiu
Els mitjans de comunicació per posar-nos en contacte en la re-definició de les propostes és:
A través del número de telèfon facilitat en el formulari.
A través del correu electrònic facilitat en el formulari.
Si no disposem de cap dada personal i es disposa d’un usuari a la plataforma Participa Tiana, a través d’un missatge privat a l’usuari registrat.
En cas de no disposar de cada personal s’entendrà que no hi ha interès en una possible re-definició.
Una vegada en contacte amb la persona interessada es treballarà de forma conjunta, segons el motiu:
Està mal definit o no s’acaba d’entendre: S’intentarà entendre quina és la necessitat o problemàtica a la que es vol donar resposta.
Afecta a més d’una zona: S’intentarà trobar un consens amb l'autor o autora de la proposta perquè la proposi només a una de les tres zones.
Pressupost massa elevat: S’intentarà trobar un consens amb l’autor o autora perquè la proposta econòmica no sigui tan ambiciosa.
Propostes similars: S’intentarà trobar un consens amb els impulsors que tenen propostes similars amb la finalitat d’unificar-les, sempre que totes les parts hi estiguin d’acord.
Una vegada realitzada la fase de re-definició de les propostes en estat re-definició, hi haurà una segona avaluació:
Acceptada: Compleix amb els requisits tècnics i polítics del procés i les bases
Rebutjada: No compleix amb els requisits tècnics i polítics del procés i les bases, on s’exposa el motiu
Les propostes acceptades seran les que passaran a la següent fase
L’objectiu d’aquesta fase és completar la informació de les propostes que han passat la fase de validació en estat acceptada. La informació a completar serà per part de l’equip tècnic municipal on:
• Assignació de pressupost: S’assigna quin és el pressupost per fer possible la proposta
• Zonificació: S’acaba de concretar quina de les tres zones afecta la proposta
• Categorització: S’acaba de concretar quina categoria és la proposta
Una vegada completada la informació de les propostes validades es realitzarà la difusió per la votació. És important senyalar que en aquesta fase s’anunciarà si cal fer una votació de primera ronda en aquelles zones que hi hagi més de 20 de propostes (com per exemple, que en la zona 2 hi hagi més de 20 propostes validades i amb assignació de pressupost).
Els canals de comunicació per la difusió de les propostes acceptades són:
Plataforma Participa Tiana on es podrà veure completada la informació de les propostes amb el pressupost, zona i categoria. En el cas que calgui la fase de votació de primera ronda, també es prepararà l’espai amb les zones afectades.
Canal de WhatsApp municipal on es difondrà el llistat de les propostes validades
Propostes validades a través de la web municipal i les xarxes socials de l’Ajuntament (digital)
Els objectius d’aquesta fase són:
Assignar el pressupost a les propostes acceptades
Fer una correcta categorització de les propostes acceptades
Veure quantes propostes hi haurà per cada zona, per anunciar o no la necessitat de fer una segona ronda
Fer difusió de les propostes acceptades pel coneixement de la ciutadania a través dels canals definits
Aquesta fase és opcional i només es realitzarà en el supòsit que una (o més d’una) de les zones tingui més de 20 propostes validades i amb assignació de pressupost. L’objectiu d’aquesta fase és que la ciutadania pugui votar quines són les 20 propostes que voldrien que passessin a la votació final per cada una de les zones que tenen en tenen més. Aquesta fase permet que sigui la ciutadania i no l’Ajuntament qui decideixi les propostes finals amb la finalitat de fer viable la votació informació per part dels tianencs i les tianenques. Es considera que un número massa elevat de propostes es faria molt difícil estudiar-les totes per votar-les de forma informada.
La votació d’aquesta fase complirà amb els següents criteris:
Qualsevol persona empadronada podrà votar un mínim de 4 propostes i un màxim de 10 propostes dins de cada una de les zones afectades
Les 20 propostes amb més vots de cada zona seran les que passin a la votació final
Els mitjans de votació d’aquesta fase són:
A través de la plataforma Participa Tiana on l'usuari haurà de superar una fase de verificació per demostrar que està empadronat (si ja s’ha verificat no caldrà fer-ho de nou) (digital)
A través de punts itinerants que l’Ajuntament disposarà a través d’un equip tècnic municipal per facilitar la participació presencial, preferentment en les zones afectades per la votació (presencial)
A través d’un punt fix a l’Ajuntament que disposarà d’un equip tècnic municipal per facilitar la participació presencial
A part, es disposarà de varis canals de comunicació per expressar qualsevol dubte de participació o explicació addicional:
A través dels comentaris de la plataforma Participa Tiana (digital)
A través del canal de WhatsApp municipal (digital)
A través del punt fix de l’Ajuntament o en els punts itinerants que disposi l’Ajuntament durant la fase (presencial)
L’objectiu d’aquesta fase és realitzar la votació final de les propostes que es seleccionaran per la seva implementació durant l’exercici 2025-26 i que seran les propostes guanyadores del procés de Pressupostos Participatius de Microurbanisme 2025-26. Com s’ha exposat durant el procés i les diferents fases, es disposarà d’un màxim de 20 propostes per cada una de les zones. Qualsevol persona empadronada podrà votar propostes de qualsevol zona per fomentar el sentiment de poble. Per complir amb el criteri de reequilibri territorial, cada una de les zones disposa d’un pressupost. Les propostes més votades de cada zona esgotaran el pressupost d’una zona. Es fomenta que a totes les zones hi hagi propostes que s’implementin i no només en una zona en concret.
La votació d’aquesta fase complirà amb els següents criteris:
Qualsevol persona empadronada podrà votar qualsevol proposta de les 3 zones definides.
Per emetre el vot, la persona empadronada haurà de gastar un mínim del 70% o un màxim del 100% dels 120.000 euros. Aquesta metodologia s’ha d’entendre com quan anem a comprar i tenim un pressupost màxim de 10 euros i hem d’escollir quins productes volem en funció del pressupost que disposem. En el nostre cas, es defineix un mínim del 70% per emetre el vot, sinó, no serà possible fer la votació dels projectes.
Cada una de les zones té un pressupost assignat aproximat de 40.000 euros.
Les propostes més votades de cada zona seran les acceptades fins que esgotin el pressupost de la seva zona.
Per complir amb el criteri de reequilibri territorial, cada una de les zones disposa d’un pressupost que s'assignarà a les propostes més votades de cada zona fins que s'esgoti.
En el supòsit que una zona no esgoti el pressupost, perquè ha tingut menys propostes de les esperades, el pressupost restant d’aquella zona es repartirà de forma igual a les altres zones (exemple, si una zona té 2 propostes on s’esgota un pressupost de 21.500 euros, el pressupost restant de 20.000 es dividirà en 10.000 euros addicionals per cada una de les dos zones restants)
Quan s’acabi la votació, es seleccionarà les propostes guanyadores en funció d’aquests criteris definits.
Els mitjans de votació d’aquesta fase són:
A través de la plataforma Participa Tiana on l’usuari haurà de superar una fase de verificació per demostrar que està empadronat (si ja l'ha superat no caldrà fer-ho de nou) (digital)
A través de punts itinerants que l’Ajuntament disposarà a través d’un equip tècnic municipal per facilitar la participació presencial, preferentment ales zones afectades per la votació (presencial)
L’objectiu d’aquesta fase és avaluar el procés participatiu de Pressupostos Participatius i quina és l’opinió de la ciutadania, la Comissió de Seguiment i Garanties i de l’equip tècnic municipal que ho han fet possible. Es realitzarà una enquesta en funció del perfil (ciutadania, comissió i equip tècnic) on s’avaluarà, sobretot, els següents punts:
Avaluar les fases del procés (en especial, les fases noves que s’han proposat i si hagut una participació activa de la ciutadania en el procés)
Avaluar la metodologia de votació del procés (en especial, la forma de votació i el criteri de reequilibri territorial, així com les zones proposades)
Avaluar la comunicació del procés (si la ciutadania ha estat capaç de tenir una participació informada, si ha estat senzill fer propostes o votar-les, si ha existit una bona comunicació amb els impulsors)
Aprenentatges i millores pel següent pressupost participatiu amb la finalitat d’oferir més qualitat democràtica i comunicativa a les següents edicions
A part de l’enquesta, es publicarà en la plataforma Participa Tiana els principals resultats del procés, en especial, la qualitat de la participació, així com la quantitat. Es donarà els resultats de presentació de propostes en funció de l’edat, el gènere i si han estat col·lectives o individuals. Es donarà els resultats de la votació en funció de l’edat i el sexe.
Finalment, es farà un acte presencial de cloenda del procés on també es podrà parlar amb l’equip responsable per avaluar com ha anat el procés. Es disposarà d’enquestes físiques perquè la ciutadania pugui donar les seves respostes, en aquest cas, de forma anònima per preservar la confidencialitat de les seves respostes.
L’objectiu d’aquesta fase és permetre a la ciutadania fer un seguiment de l’estat d’execució de les propostes guanyadores per dotar de transparència el procés i donar visibilitat a les propostes guanyadores dels impulsors i impulsores, així com les persones que han votat i que han dedicat el seu temps en el procés. És important recalcar que el procés no acaba amb la votació, sinó amb la implementació de l’última proposta. Per aquest motiu, es disposarà d’un canal a la plataforma Participa Tiana on la ciutadania podrà exigir i visualitzar quin és l’estat de cada una de les propostes guanyadores.
A la plataforma Participa Tiana es diposarà de la següent informació:
Propostes guanyadores en funció de la zona i la categoria
Estat d’execució de les propostes guanyadores (no iniciat, licitat, en execució, implementat i completat)
La ciutadania podrà fer comentaris per consultar o preguntar qualsevol dubte de la implementació de les propostes guanyadores
Pressupostos Participatius de Microurbanisme 2025-26
Millorem l’espai públic a través de les propostes de la ciutadania
Quant a aquest procés
L'Ajuntament de Tiana impulsa una nova edició dels Pressupostos Participatius, reafirmant el seu compromís amb la participació ciutadana i la millora del municipi de manera col·lectiva.
Posem en marxa el procés de Pressupostos Participatius de Microurbanisme 2025-26 amb un pressupost de 120.000 euros que s'emmarca dins del Pla de Carrers, amb l’objectiu de millorar l’espai públic a través de les propostes de la ciutadania

Per què fem el procés?
Aquest procés té tres objectius principals:
Fomentar la participació ciutadana activa mitjançant un model inclusiu i accessible.
Implicar la ciutadania en la presa de decisions municipals, donant veu directa als veïns i veïnes.
Conèixer millor les necessitats del municipi, adaptant les actuacions als interessos reals de la població.
Per garantir una participació informada, l’Ajuntament proporcionarà tota la informació necessària sobre el procés i facilitarà mecanismes per fer-lo accessible a tothom.
Què fem en el procés?
Aquesta edició dels Pressupostos Participatius es destina a projectes d’inversió proposats per la ciutadania que s’emmarquin en l’àmbit de l’urbanisme i la via pública, concretament en el microurbanisme.
Un procés equilibrat per a tot el municipi
Un dels principis fonamentals d’aquesta edició és garantir el reequilibri territorial. Per aquest motiu, s’ha establert una zonificació del municipi, de manera que el pressupost es distribuirà proporcionalment entre diferents zones de Tiana.
Qualsevol veí o veïna podrà proposar i votar actuacions a qualsevol zona del municipi.
Cada zona tindrà un pressupost assignat. Quan s’esgoti el pressupost d’una zona, es destinaran els fons restants a altres zones amb disponibilitat pressupostària.
Evitar la concentració de projectes en una única àrea. L’objectiu és fomentar millores per tot el territori de Tiana, garantint una distribució equilibrada de les actuacions.
Aquest objectiu busca trobar un equilibri per fomentar el sentiment de poble i la necessitat de repartir les inversions de manera justa a tot el municipi.
Quina és la definició de microurbanisme de l’Ajuntament de Tiana?
El microurbanisme fa referència a petites intervencions urbanes que tenen un impacte directe en la vida quotidiana, millorant la funcionalitat, la seguretat, l’accessibilitat i l’estètica de l’espai públic. Aquestes actuacions han de ser de fàcil implementació i tenir un cost assumible dins el pressupost establert.
En resum, són actuacions ràpides, eficients i de baix cost que milloren la qualitat de vida de la ciutadania.
Com fem el procés?
El procés dels Pressupostos Participatius segueix una metodologia clara i transparent:
Es destina una part del pressupost municipal a les propostes ciutadanes.
La ciutadania presenta propostes a la plataforma digital o en les trobades del procés i participa en la seva priorització.
L’equip tècnic municipal avalua la viabilitat de les propostes.
Es voten les propostes i s’incorporen les més votades al programa d’actuació municipal per al període 2025-26.
El procés es considera complet quan s’ha executat l’últim projecte guanyador.
Amb aquest model, l’Ajuntament de Tiana reafirma el seu compromís amb una gestió participativa, democràtica i propera a la ciutadania.
Compartir